niedziela, 24 marca 2013

Jak złapać wielkanocnego zająca!



Przepis na drożdżowe zajączki wielkanocne.

Szukałam czegoś, co można upiec na święta i spodobałoby się dzieciakom.
Znalazłam wesołe zające - cynamonowe bułeczki, idealne dla dzieci na świąteczne śniadanie.


Przetłumaczyłam przepis we własnym zakresie, dlatego na wszelki wypadek u dołu podaję link do polskiego przepisu na podobne zajączki. Już widzę zachwycone miny dzieciaków. Jako miłe przerywniki, przygotowałam zdjęcia pokoi dziecięcych z motywem zajączka. Zobaczcie, jakie słodkie.



 

Buła nie zając, nie ucieknie.

Składniki:

    1 filiżanka mleka (225 ml)
    
1/2 filiżanki  masła (112 gram)
    odrobina ciepłej wody
    3/4 filiżanki  cukru  (ok. 170 gram)
    2 torebeczki  suchych  drożdży
    5 filiżanek  mąki  (650 gram)
    1 łyżka mielonego cynamonu
    1 łyżeczka  soli
    5 jaj, o temperaturze pokojowej (w tym jedno do smarowania przed pieczeniem)  
    1 łyżka  zimnej wody


Wykonanie:
1. Połącz mleko i masło w rondelku. Umieść naczynie na małym ogniu. Zdejmij garnek z ognia i ostudź do letniej temperatury.
2. Wymieszaj z ciepłą wodą i 1 łyżką cukru w małej misce. Posyp drożdże na powierzchnię, pozostaw ok. 1 minutę, następnie wymieszaj aż do rozpuszczenia drożdży i odstaw na 5 minut.
3. Połącz  mąkę, cukier, cynamon i sól w dużej misce. Dodaj 4 jaja, mieszaninę drożdży, wymieszaj drewnianą łyżką, aż dobrze się połączą.
4. Wyrób ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne, od 8 do 10 minut. Przykryj do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, z dala od przeciągów, aż się podwoi, ok 1 godziny.
5. Następnie wyrób krótko ciasto. Odstaw przykryte jeszcze na 10 minut.  Przygotuj 2 duże blachy do pieczenia.
6. Na małe zające: Podziel ciasto na 12 równych części, na duże zające podziel na 6 części. Tocz kuleczki z ciasta i lep zajączki, mocząc ciasto w wodzie, aby części łatwiej się łączyły.  
7. Umieść zające ok. 3 cm od siebie na papierze do pieczenia. Przykryj folią, pozwól rosnąć w ciepłym miejscu, z dala od przeciągów, aż wyrosną, od 30 minut do 1 godziny.
8. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Wymieszaj jajko z 1 łyżką zimnej wody. Posmaruj zające, każdego dwa razy. Piecz 15 minut, na złoty kolor. Zdejmij z blachy niech całkowicie ostygną.
9. Dekoruj według uznania, lukrem, żelkami, pisakami spożywczymi.

MIŁEJ ZABAWY!

Siedzą jak zając pod miedzą.

Na święta możemy upiec dzieciom nie tylko bułeczki, ale także kruche ciasteczka, lub inne słodkie cudeńka w kształcie kurki, jajeczka, lub zajączka. Od samego patrzenia cieknie ślinka, szczególnie, że te poniżej, są szczególnie apetyczne, nieprawdaż?


Składniki  na bułeczki Zajączki Wielkanocne, z amerykańskich „cups” , przeliczałam na gramy wg informacji zawartych  TUTAJ.
Dam znać, czy się udały, kiedy upiekę :) 











1 komentarz:

  1. Oh, fantastyczny blog i fantastyczne wnętrza przedstawiasz, dokładnie takie, w moim stylu!kocham biel, mojej małej tez urządzam pokój na biało, tak jak i naszą sypialnię, reszta jest w stylowych meblach brązowych.będę wpadać do ciebie po zastrzyk nowych inspiracji!Pozdrawiam i zapraszam na moje blogi
    http://dzidziastyle.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń